Choď na obsah Choď na menu
 


OCHOTNÍCKE DIVADLO 2023

V dňoch 30. – 31. 3. 2023 sa v priestoroch KaSS Prievidza uskutočnila Regionálna postupová súťaž a prehliadka ochotníckeho divadla Ochotnícke javisko 2023.
Základnú umeleckú školu Ladislava Stančeka Prievidza úspešne reprezentovali žiačky a žiaci z literárno-dramatického odboru pod vedením Mgr. Jarmily Bakusovej a Dušany Škultétyovej, DiS. art.
Mladá talentovaná herečka Dorota Peniašková (pedagogické vedenie: Dušana Škultétyová, DiS. art.) zaujala nielen divákov, ale i odbornú porotu a tá ocenila jej umenie 2. miestom s návrhom na postup a cenou za mimoriadny herecký výkon.
Dorota Peniašková je absolventkou Literárno-dramatického odboru ZUŠ Ladislava Stančeka Prievidza. Jej skúmanie komplikovaného sveta divadelných postáv ju tento rok priviedlo k stvárneniu divadelnej monodrámy. „Potvora“ je autorským projektom herečky, stand-up komičky a scenáristky Phoebe Waller-Bridge (úprava textu a réžia Dušana Škultétyová).
Dorotku zaujal natoľko, že sa ho rozhodla sama preložiť a hrať. Ide o vtipný, no dojímavý pohľad na sexualitu dnešných mladých ľudí. V postave bezmennej majiteľky krachujúcej kaviarne v centre Londýna sa herečka, vo vyše hodinovej monodráme kombinovanej so štýlom stand-up, vyrovnáva s komplikovanými osobnými i rodinnými vzťahmi. S postupujúcim časom však jej cynický nadhľad a zdanlivá suverenita získavajú prvé trhliny a komédia sa stále častejšie láme do prekvapivo naliehavej drámy. Zodpovednosť verzus snaha vyplniť prázdne miesto či pocit viny. Ako sa epizódy príbehu míňajú, všetky časti zapadajú na svoje miesto. Prelomenie štvrtej steny nám poskytuje ďalší pohľad do vnútorného sveta hlavnej hrdinky. Nezvyčajná postava „POTVORY“ vedie neuveriteľne zmätený život. Nasadzuje však odvážnu tvár. Cez svoje huncútstvo a suchý dôvtip prechádza životom akoby bolo všetko v úplnom poriadku. Až na to, že nie je...
 
Držíme palce na Thálii 2023.
 
dorota-peniaskova2.jpg
Dorota Peniašková v monodráme Potvora
 
ZUŠ Ladislava Stančeka Prievidza reprezentovali:
Amália Bohňová (pedagogické vedenie: Mgr. Jarmila Bakusová)
Adam Šimko a Alexander Vlk (pedagogické vedenie: Mgr. Jarmila Bakusová)
Dorota Peniašková (pedagogické vedenie: Dušana Škultétyová, DiS. art.)