Choď na obsah Choď na menu
 


ZUZANA VLČEKOVÁ

Pochádza z mesta Prievidza. Tam navštevovala od šiestich rokov Základnú umeleckú školu hodiny klavíra, zborového spevu a tanca, neskôr sólového spevu. Veľkým prekvapením pre rodinu bolo prihlásenie do miestnej súťaže amatérskych spevákov, kde Zuzana získala prvé miesto. To bolo Zuzane ešte len 15 rokov a začala jej hudobná kariéra. Súťaží odvtedy pribudlo. Stala sa víťazkou celoslovenskej súťaže "Francúzska pieseň", medzinárodnej súťaže "Zlatá Črievička" alebo "Novou tvárou Slovenský jazzu", ktorú každý rok udeľuje Peter Lipa. V tom čase už Zuzana študovala na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe, najskôr odbor populárny a muzikálový spev u pani profesorky Jany Novákovej a potom spev jazzový u Filipa Gondolána. Veľkým prínosom bol tiež výmenný pobyt v jazzovej akadémii Dortmund.

Už počas štúdia spolupracovala s BIGBAND Neratovice, s kapelou Emotions alebo vystupovala so svojím vlastným triom. Koncertovala aj v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku.  Vďaka zahraničnému angažmán sa jej podarilo zaspievať si skoro všade na svete (Spojené arabské emiráty, Karibik....). V súčasnej dobe pôsobí v Prahe, spieva s vlastným kvartetom Zuzana Vlčeková Kvartet, je sólistkou renomovaného jazzového big bandu  Golden Big Band Prague, spolupracuje so spevákmi ako Richard Müller, Eva Pillarová, Ilona Csáková, Martin Chodúr, Karel Gott, Jitka Zelenková, Matej Ruppert, Daniel Hůlka a mnohými inými a venuje sa aj pedagogickej činnosti.
    Jej najväčšou inšpiráciou je spev a muzikálnosť Elly Fitzgerald. Vzhliada tiež k Dee Dee Brigdewater pre jej dravosť a dokonalosť. Medzi iných obľúbených umelcov patrí Randy Crawford, Whitney Houston, Ledisi, Kim Burrell, Michael Jackson, Sarah Voughan, Nikki Yanofsky a tiež intrumentalisti ako Charlie Parker.

 

zuzka.jpg

  O interprétke: ... V sprievode VV Jazz kvarteta sa predstaví Zuzana Vlčeková. Rodáčka z Prievidze študuje šiesty ročník Konzervatória Jaroslava Ježka v Prahe. Jej univerzálny hlasový prejav a hudobné cítenie sa prejavuje v interpretácii populárnej hudby a muzikálovej tvorby. Najcennejší je však jej takmer k dokonalosti sa blížiaci jazzový prejav. Intonačná istota, nádherne znejúci hlas v altovej polohe tryskajúci do jasného, priezračného otvoreného tónu v sopránových polohách, k tomu dokonalé jazzové cítenie a súhra s kapelou ju robí už teraz "hotovou" sólistkou, na naše pomery nezvyklých hodnôt. Bez váhania možno hovoriť o európskom (zatiaľ) formáte nezvyčajného talentu. Je obrovským šťastím, že sa na Slovensku objavila takáto kvalita na vokálnej jazzovej scéne. Popri doterajšej solídnej úrovni slovenských speváčok je Zuzana Vlčeková potrebnou výzvou, ktorá určite vyvolá ohlas na medzinárodnej scéne. Na nedávno vyhodnotenej prehliadke Nových tvárí slovenského jazzu jej bola udelená Cena za vokálny výkon. (Trenčianska jazzová spoločnosť 2009)

Spomienky na školu:

   Pamätám si úplne presne moje prvé stretnutie so  ZUŠ. V tom čase bola " hudobná"  ešte na starom sídlisku a ako mi matne moja detská pamäť hovorí,  boli to dve, či tri budovy na jednosmerkách. Asi ako každé dieťa, ktoré už od malička prejaví náklonnosť k muzike,  ma mamina priviedla na talentovky. Znie to možno neuveriteľne, ale viem presne, čo som mala v ten deň oblečené. Boli to ružové šatôčky vpredu s volánikmi a vlasy som mala v dvoch copíkoch s mašličkami. Z toho dňa si pamätám aj rozhovor s maminkou, keď som bola veľmi sklamaná z toho, že si ma na talentovkách nevyskúšali z tancovania a musela som tam miesto toho spievať a vyklepkávať rytmus. Ja som totižto chcela od malička len tancovať. Keďže mi mamina splnila všetko, čo som si priala, vzala ma aj na talentovky tanečného odboru a ja som bola konečne spokojná. Možno aj to tak trošku predznamenalo moje ďalšie smerovanie, lebo o pár rokov na to som sa rozhodla študovať muzikál (odbor, v ktorom je spojený spev, herectvo i tanec).

     V septembri som teda začala chodiť na klavír k pani učiteľke Anne Šošovicovej. Treba však poznamenať, že som chodila radšej za pani učiteľkou ako za piánom. Pani učiteľka bola totiž veľmi zlatá, trpezlivá a mám doteraz veľkú radosť, keď ju vidím. Nechcela som tým napísať, že by ma hrať na klavíri nejako nebavilo, ale mamina vždy hovorila, že nechce mať zo mňa nejakého virtuóza, že len chce, aby som si aj v dospelosti občas sadla za klavír a s chuťou niečo zahrala len tak, pre radosť. Klavír sa mi hodil pri rodinných príležitostiach a keď prišla návšteva. To, že som sa mu mohla venovať viac,  som zistila až na konzervatóriu.    

     Krásne spomienky mám aj na spevácky zbor Úsmev, s ktorých som absolvovala úžasné sústredenia a hlavne cestovanie po svete. Pani učiteľka Anežka Balušinská do nás dávala neuveriteľné množstvo energie a čo sa týka spievania druhých a tretích hlasov mi dala skúsenosť, z ktorej čerpám doteraz. 

     Umelecká škola  mi dovolila  stretnúť sa s hudbou v jej rôznych podobách (klasická i populárna) a postupne sa v nej rozvíjať. Moji učitelia ma podporovali  na  mnohých speváckych súťažiach (nielen regionálnych, ale i celoslovenských), ktoré som absolvovala, či už na základnej, či strednej škole. Za to by som sa  chcela  škole a ľuďom v nej veľmi poďakovať. Aj teraz sa vždy veľmi teším, keď na moje vystúpenie prídu pedagógovia zo ZUŠ Ladislava Stančeka Prievidza,  pretože je stále na čo spomínať a vždy sa s nimi rada porozprávam a prežijem pár krásnych chvíľ.

► webová stránka www.jazzovazpevacka.cz

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Fúzie 2018 - Zuzana Vlčeková a Academy Big Band Orchestra Banská Bystrica

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zuzana Vlčeková & Golden Big Band Prague

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Zuzana Vlčeková Trio What's new?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

► spevácke kurzy pod vedením Zuzany Vlčekovej / Praha - viac