Choď na obsah Choď na menu
 


MIROSLAV GREMAN

Narodil sa 17. apríla 1981 v Bojniciach. Vyrastal v Prievidzi na Dlhej ulici. Na Základnej umeleckej škole Ladislava Stančeka v Prievidzi študoval od útleho detstva (od šiestich rokov). Ako hlavný predmet štúdia si na začiatku vybral Hru na trúbke ( trieda Milana Bártu). Neskôr sa rozhodol i pre štúdium hry na bicích nástrojoch (trieda Mgr. Petra Kršku). V predmete Hra na bicích nástrojoch absolvoval dva stupne štúdia základnej umeleckej školy.

Vo svojom umeleckom vzdelávaní  pokračoval štúdiou hry na bicie na Konzervatóriu J.L. Bellu v Banskej Bystrici a na Janáčkovom Konzervatóriu v Ostrave. Štúdium zavŕšil absolvovaním Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne.  Absolvoval cenný jednosemestrálny študijný pobyt hry na marimbe v  Staatliche hochshule für musik und darstellende kunst Stuttgart.

Ako orchestrálny hráč bicích nástrojov pôsobil  v Janáčkovej Filharmónii v Ostrave, v Štátnej filharmónii Brno, v Národnom divadle v Brne, v Štátnej opere Banská Bystrica. V koncertnej sezóne 2009-2010 zastával miesto prvého tympanistu  v Slovenskej Filharmónii. V súčasnosti  pôsobí v Štátnej filharmónii Košice.

V roku 2008 sa zúčastnil na The 5th World marimba Competition Stuttgart.

 

 

mg.jpg

 

Ako pedagóg pôsobil v Súkromnej základnej umeleckej škole v Nedožeroch-Brezanoch a  na Cirkevnom gymnáziu v Bratislave, v súčasnosti pedagogicky pôsobí na Štátnom konzervatóriu v Košiciach.

Zvukové kaskády, ktoré Miroslav Greman ako sólový hráč na marimbe  vie z nástroja vyčariť, uchvátia nielen ucho poslucháča, ale i jeho oko. Jeho virtuozita totiž hraničí so žonglérstvom.

 

mg4.jpg

 

 

 

mg.jpg